Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ralph Artz

"Het is voor ons echt een droomplek"

Ralph Artz kent Den Helder als geen ander. Samen met zijn vrouw Sandra en hun drie zonen, Jesse, Senne en Jelte, heeft hij hier een prachtig leven opgebouwd. Als geboren Jutter heeft Ralph altijd een speciale band gehad met de Stad aan Zee. Niet alleen als bewoner, maar ook als ondernemer. “Het feit dat ik op mijn fiets niet de Nederlandse, maar Helderse vlag heb laten zetten, draagt al uit hoe trots ik ben.”

Het begon allemaal in Julianadorp, waar Ralph tot zijn zestiende woonde. Zijn bijbaan als krantenbezorger bracht hem van Huisduinen tot aan de Kooy, wat hem de kans gaf om de schoonheid van Den Helder te ontdekken. Toen zijn ouders naar het centrum van de stad verhuisden, maakte hij voor het eerst kennis met het stadsleven. “Wonen en werken in deze stad, dat vind ik een hele mooie combinatie. Juist omdat je de rust, ruimte en natuur om je heen hebt.”

Als eigenaar van Ralph's Bikeworld (voorheen Halfords Den Helder) heeft Ralph altijd al een passie gehad voor fietsen. Hoewel hij zelf weinig tijd heeft om eropuit te gaan, geniet hij van de vrijheid, ontspanning en inspanning die fietsen kan bieden aan anderen. Zijn gezin is nauw verbonden met de zaak, waarvan twee van zijn zonen parttime werken. Toch stimuleert hij ze om hun eigen pad te volgen. “Doen waar je passie ligt, dat is belangrijk. Dat is wat ik ze probeer mee te geven.”


Een droom in vervulling

Het gezin woonde eerder in Julianadorp, maar verhuisde vorig jaar naar Statenhoff in de Schooten. Een beslissing die voortkwam uit het verlangen om dichter bij de zaak te wonen en te investeren in een huis voor de toekomst. Het nieuwe huis, een prachtige twee-onder-een-kapwoning aan het water, overtrof alle verwachtingen. “We wonen echt fantastisch daar. Mooie grote tuin op het zuiden, een carport naast de deur én alles binnen handbereik. Ik hoef hier echt nooit meer weg.” Het feit dat alles zich op de begane grond bevindt, betekent dat Ralph en Sandra hier hun hele leven kunnen blijven wonen. “Waar normaal gesproken mensen een garage hebben, hebben wij een extra badkamer en slaapkamer. Het is voor ons echt een droomplek.”

Als secretaris van de Helderse Ondernemersvereniging Binnenstad ziet Ralph de positieve veranderingen die Den Helder doormaakt. Hij merkt als ondernemer alles van de stedelijke ontwikkelingen. Het opknappen van de binnenstad is volgens hem een duidelijk teken van vooruitgang. “Ik denk dat we in onze handen mogen knijpen met partijen als Zeestad en de woningstichting, die zich inzetten voor de fysieke transformatie van onze stad. Er gebeuren gewoon hele mooie dingen in Den Helder.”


Geen resultaat zonder inspanning

Natuurlijk brengen stedelijke ontwikkelingen ook overlast met zich mee. Ralph: “Er is geen resultaat zonder inspanning. Als je weet hoe mooi het wordt, dan is het geluid het waard.” Hij is dan ook zeer optimistisch over de bloeiende toekomst van zijn stad. “Er is al veel verbeterd, dat hoor je ook terug. De mensen buiten de stad vinden het hier prachtig.”

Ralph moedigt de inwoners van Den Helder dan ook aan om zelf eens op pad te gaan. “Toeristen gaan naar havens, stranden en musea. Die zijn enthousiast. Ga eens toerist spelen in eigen stad. Er is echt zat te doen!”