Bregit en Sander Visscher

"Wad een leven, wonen in een stad aan zee"

Bregit en Sander Visscher wonen sinds een aantal jaar in een van de nieuwbouwwoningen ‘Over het Wad’. Ze zijn iedere dag blij met deze nieuwe stek. “Het is een cadeautje om ’s ochtends de dijk op te lopen en te zien hoe de zon opkomt.”

Ze groeiden beiden op in Den Helder en begonnen hun leven samen in een huurflat. De eerste koopwoning bleef twintig jaar hun thuis. Bregit: “Een huis uit de jaren ’30 met veel emotionele waarde. Onze kinderen Tom van 18 en Lieke van 16 zijn er geboren. Zoveel herinneringen. Ik hoefde eigenlijk nog niet echt weg.”

Sander wilde de overstap naar nieuwbouw nog wel een keertje maken. “Zo’n oude woning blijft onderhoud vergen en was niet zo energiezuinig. Toen ik in de krant over dit project las, heb ik de makelaar gebeld”  Bregit:  Ik wilde eerst kijken en vooral voelen. Eenmaal daar viel alles op zijn plek. Het voelde goed.”


Energie van de zon

Het huis ligt vlak onder de dijk en kijkt uit op de gracht. Bregit: “Het is hier zo stil. Bewegend water voor de deur. De bootjes, de meerkoetjes…” Sander: “Rechts kijken we uit op de Mosterdbrug en links zien we de hele lengte van de Keizersgracht.” Het gebied is nog in ontwikkeling. Sander vertelt: “De kade van de gracht is inmiddels helemaal opgeknapt met een wandelpromenade. Al die oude aanlegsteigertjes zijn weg en vervangen door bolders. Binnenkort komen hier nog bomen en lantaarnpalen. Het wordt steeds mooier.”

Sanders wens was een energiezuinig huis. Dat is gelukt. De woning heeft een warmtepomp en vloerverwarming, het is geïsoleerd, verbruikt geen gas en voorziet in eigen energie met zonnepanelen. Sander: “Er lagen er standaard acht op. Wij hebben gekozen voor zestien. Alles bij elkaar heeft de woning een A-energielabel en door de isolatie hoor je geen geluiden van de buren of van buiten, zelfs niet als het hard waait.”


Zee en stad

Het huis bestaat uit drie slaapkamers, een walk-in closet, een badkamer, een werkkamer en de ‘machinekamer’ waar de warmtepomp, de mechanische ventilatie-installatie, de wasmachine en de droger staan. In de woonkamer ligt hond Guus op zijn troon en houdt in de gaten wat er op de gracht voorbij komt. Bregit: “Ik sta ’s ochtends om een uur of 7 met hem op de dijk. Dat is rijkdom. Dan kom je zeehondjes tegen. En de walrus hebben we ook gezien.” Sander vult aan: “De zee is belangrijk voor ons. Het ziet er elke dag anders uit en er is altijd reuring van schepen die af en aan varen. Maar het is niet alleen de zee, vertelt Bregit: “Het is de combinatie. De zee en de wind, maar ook de voorzieningen. We hebben altijd in het centrum gewoond en dat wilden we graag zo houden. Vanaf hier kunnen we naar de stad of naar Willemsoord. Alles is dichtbij en na een gezellige avond ben je zo weer thuis.”