Zoek
Sluit dit zoekvak.
Nieuws

Bouwen aan Den Helder tijdens Dag van de Architectuur

Hoe het was, hoe het is, hoe het zal worden

Hoe Den Helder is wat het is, kunnen we dagelijks zien. Maar welke stempel hebben vroegere en hedendaagse architecten en stedenbouwkundigen op de stad gedrukt? En hoe kijkt die laatste groep tegen Den Helder aan? De Dag van de Architectuur geeft een deel van het antwoord.

De Dag van de Architectuur, dat landelijk het thema ‘Ruimte maken’ kreeg, is op zaterdag 15 juni. Zowel op de dag zelf als in de aanloop er naartoe organiseren Triade, Woningstichting/Helder Vastgoed, Zeestad en gemeente al een reeks (gratis) activiteiten.

Lezing

Zo vertelt architect Ron van Leeuwen van Kokon Architectuur woensdag 5 juni vanaf 19.30 in Triade aan de Middenweg over zijn Helderse projecten. Daarvan is de transformatie van de flats aan de Hendrik Baskeweg, met behulp van 3D-
betonprint, de meest opvallende. Maar Van Leeuwen tekende ook de woonprojecten Assisi, Florence en Siena, de facelift van de flats aan het
Heiligharn en Baljuwstraat en het Lyceumhof aan de Timorlaan/Molukkenstraat. Stedenbouwkundig ontwerper Edzo Bindels, die als ‘supervisor’ de man is achter de stadsvernieuwing in vooral het Stadshart en Nieuw Den Helder, praat bezoekers deze avond bij over hoe hij de toekomst van de wederopbouwwijken ziet.
De voorgevel van het pand, waarin ooit drie generaties Verfaille een bakkerszaak hadden, keert terug in de vorm zoals in 1945 is bedacht. Een heel bewuste keuze, vertelt Pelle Poiesz van HP Architecten in Rotterdam.

,,Toen we de zeven woningen er omheen tekenden, gingen we er vanuit dat Spoorstraat 73 zou blijven staan. Simpelweg omdat het niet lukte dat aan te kopen. Daarom kozen we er bewust voor om de nieuwe woningen qua uitstraling en materiaalgebruik sterk te laten contrasteren met dat ene eigenwijze pandje.’

Het nieuwe uiterlijk van flats aan de Hendrik Baskeweg. Architect Ron van Leeuwen vertelt er meer over tijdens zijn
lezing op 5 juni.


Programma

Woensdag 12 juni vertoont Zevenskoop aan het Julianaplein vanaf 20 uur de documentaire The proof of the pudding, over een van de beroemdste architecten van Nederland: de nu 91-jarige, maar nog altijd actieve architect Herman Herzberger.

Op de Dag van de Architectuur zelf, zaterdag 15 juni, neemt Jutter van het Jaar 2023 Jan Kikkert liefhebbers mee op een fietstocht door Oud Den Helder. Hij vertelt over de wederopbouwarchitectuur van deze wijk, die in de oorlog op last van de Duitsers met de grond gelijk werd gemaakt. Vanaf 10 uur is het verzamelen bij het Stadspark aan het Julianaplein.


Voor jong en oud

Diezelfde zaterdag 15 juni geeft Paul Schaap een rondleiding over de Oude Rijkswerf Willemsoord. Hij kan boeiend vertellen over de historie ervan en hoe het een komen en gaan was van gebouwen op de werf. Start om 11 uur bij het voormalige stoommachinegebouw, over de brug direct rechts bij de toegang tot Willemsoord.

Ook aan kinderen is gedacht. Zij kunnen 15 juni tussen 10 en 14 uur tijdens een inloop in de Experience Store aan de Spoorstraat 2 met Lego of knutselmaterialen hun eigen droomhuis bouwen.

 

Voor de lezing en rondleidingen geldt: graag vooraf opgeven via een mail aan [email protected]

Overig nieuws en bewonersinformatie