Nieuws

De Admiraal brengt nog meer grandeur in de stad

Beeldbepalend gebouw gidst zeeman naar zijn thuishaven

Na bijzondere projecten als Halte Bellevue in de Spoorstraat (‘foodstation’) en de opvallende sociale huurwoningen in de Spuistraat, geeft Niek Kruisheer van Attika Architecten opnieuw zijn visitekaartje af in Den Helder. Donderdag 7 november wordt het officiële startsein gegeven voor een andere blikvanger in het stadshart: De Admiraal.

De Admiraal is een complex met 54 woningen, gelegen aan het doorgetrokken stadspark. Twaalf daarvan, zowel eengezinswoningen als appartementen, gaan er in de verkoop. Nog eens 42 appartementen worden verhuurd. Ook krijgt de McDonalds hier zijn nieuwe vestiging. Opdrachtgever is Woningstichting/Helder Vastgoed BV.


Amsterdamse School

Naast de aanwezige architectuurkernmerken van de Amsterdamse School, trekt het ontwerp om nog een andere reden de aandacht: Niek Kruisheer heeft tal van details (ornamenten) aangebracht die het maritieme karakter van havenstad Den Helder illustreren. Hij hoefde zich hierbij van zijn opdrachtgever bepaald niet in te houden.

Kruisheer is daar blij mee. Al in de Spuistraat brak hij zichtbaar met het dogma uit de jaren 80, dat ornamenten en bijzondere detaillering overbodige versiering zijn. Een gebouw moest van zichzelf al pure kunst zijn, zonder allerlei poespas. ,,Wij denken juist dat een gebouw qua uitstraling plezier moet geven aan het dagelijks leven. Zeker als je bij het passeren gefascineerd raakt bij wat je ziet. Ornamentiek draagt daaraan bij.’’


Zeesterren

En dus voorzag Kruisheer de woningen in de Spuistraat van details als betonnen zeesterren aan de gevels en meertrossen rondom de deurkozijnen. Deze en andere keuzes maken dat de sociale huurwoningen een rijke uitstraling kregen.

Die rijke uitstraling zal De Admiraal ook hebben, verzekert de architect. ,,We willen het de grandeur geven zoals je die voor de oorlog terugzag in tal van Helderse gebouwen. Ook hier is de stijl Amsterdamse School terug te zien. Maar daarnaast die stoere, stevige Napoleontische bouwstijl van de oude marinewerf Willemsoord. Met name bij het hoekpand aan de Spoorstraat, waarin McDonalds komt. Daarvoor hebben we het voormalige pompgebouw bij de ingang van Willemsoord als voorbeeld genomen. Er komen bijvoorbeeld toogramen in met dikke neggen (afstand tot het buitenste metselwerk en het raamkozijn, red.).’’


Thuishaven

De Admiraal krijgt uiterlijk tal van bijzondere kenmerken. Zo komen ongeveer halverwege, op het zogeheten accentgebouw, een stuur- en bakboordlicht. ,,Die zullen ’s avonds te zien zijn vanaf het Marsdiep. Alsof je aankoerst op de thuishaven, wat Den Helder toch voor velen is.’’ 

De detaillering gaat nog verder. ,,Boven toegangsdeuren komen rangindicaties van de marine en naast de deurkozijnen geglazuurde bakstenen in de vorm van de kleurrijke lintjes die marinemensen op hun uniformen dragen.’’ Dat vergde wel enig zorgvuldig uitzoekwerk. ,,We willen niet per ongeluk Russische tekens aanbrengen’’, lacht Kruisheer.


Tatoeage

Al even bijzonder wordt de levensgrote afbeelding die in het glazen trappenhuis van het accentgebouw wordt geëtst. Het toont straks een zeeman met op zijn borst een 19e eeuws zeilschip gekerfd. ,,De zeeman kijkt dan uit over het stadspark.’’ Elders aan het gebouw komen tegeltableaus met maritieme afbeeldingen, zoals van de oude onderzeebootjagers in het natte dok van de Rijkswerf.

De Admiraal wordt gebouwd door aannemersbedrijf De Nijs. De bedoeling is dat het complex medio 2026 wordt opgeleverd.