Fietsloods op Willemsoord

Fietsloods

Naast het nieuwe stadskantoor en stadhuis wordt een fietsloods gebouwd voor het fiets-parkeren. Deze duurzame en modulaire loods biedt plaats aan ongeveer honderd fietsen.

In opdracht van de ontwikkelingsmaatschappij Zeestad worden de werkzaamheden door Aannemingsmaatschappij Friso uit Sneek in samenwerking met Hupkes Wijma uit Kampen uitgevoerd. De fietsloods is ontworpen door West8.


Ontwerp

De nieuwe fietsenloods bestaat uit een volledig geprefabriceerde houten spantconstructie die op geheel authentieke bouwwijze wordt geproduceerd. De spantconstructie wordt voorzien van houten gevelbekleding. Als vloer wordt de terreinbestrating doorgelegd waarop de fietsenrekken worden geplaatst die geschikt zijn voor een dubbele laag fietsen.

Houten constructie

De Fietsloods is een opmerkelijke houten constructie, volledig gemaakt van hout zonder gebruik van lijm. Dat maakt de Fietsloods bijzonder, alle houten onderdelen zijn na hun levensduur eenvoudig uit elkaar te halen en kunnen teruggebracht worden gebracht naar hun originele grondstof.

Ontwerp past bij loodsen op Willemsoord

Architectonisch gezien heeft de Fietsloods een eenvoudig ontwerp dat past bij de loodsen op Willemsoord. Het concept is geïnspireerd op de Medemblikkerloods. Het gebruik van hout als materiaal verwijst ook naar de mastenhelling en de vroegere Mastenloods 66, waarin nu het nieuwe stadhuis van Den Helder is gehuisvest.

Emy-spanten dragen de overspanning van het dak

Binnenin de fietsloods bevinden zich vier Emy-spanten, die verantwoordelijk zijn voor de overspanning van het dak en de ruimte van de fietsenrekken accommodeert. Deze spanten zijn vernoemd naar kolonel Emy uit het leger van Napoleon, een bouwmeester uit de vroege 19e eeuw. Zijn ontwerpen en technieken voor houtconstructies werden door het rondtrekkende leger gebruikt voor het bouwen van barakken en kwartieren. Het is aannemelijk dat deze spanten op Willemsoord aanwezig waren. De spanten zijn succesvol gebleken en nog steeds te vinden in enkele stationsgebouwen en zolders. De Emy-spanten voor de fietsloods zijn gemaakt door Hupkes Wijma uit Kampen.